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Question 1: From time to time, this office receives sprinkler plans showing "relocated sprinklers" and implying reuse of 
existing sprinklers.    13: 6.2.1 states "Only new sprinklers shall be installed" which does not allow reuse of existing 
sprinklers.    Please comment as necessary if there is an exception to 13:6.2.1. 
 
Answer: NFPA 13:6-2.1 requires new sprinklers in all installations.  The intent includes renovation projects.  It is a policy 
of this office, and most sprinkler contractors in this state, that whenever renovations to existing systems are proposed, 
no matter how simple, if the sprinkler head is manipulated, moved, etc., the existing head is replaced with a new one. 

 
The only alternative is to remove and test a reasonable quantity of existing heads in accordance with NFPA 25:2-3.1, 
1998 edition. 
 
SFM Determination: This office shall continue to require sprinkler heads to be replaced, if they are manipulated in any 
way (armover, drop, shift to center tile, etc.). 
 
 
Question 2: If you have an existing building that has an existing, required sprinkler system and renovations are proposed 
now, such as a combustible canopy, covered walkway, eave, etc. in excess of 4 feet, does the sprinkler system have to 
be modified or are existing sprinkler systems exempt? 
 
Just as architectural renovations and additions are required to comply with current code, the same holds true for 
sprinkler renovations and additions.  With your example above, the new combustible overhangs exceeding 4 feet in 
width must be provided with sprinklers. 
 
 
Question 3: NFPA 13:8.1.1(1) States that sprinklers shall be installed throughout the premises. If you have a multiple 
occupancy Assembly/Education and the Assembly portion requires the sprinkler system, is it required that sprinkler 
protection be provided throughout the entire building to include the education portion? Do you need a 2 hour separation 
between the two occupancies to not have to provide sprinklers in the Education portion of the building? 
 
NFPA 101:12.3.5 requires that assembly occupancies exceeding certain thresholds must be sprinklered throughout the 
entire building.   
 
Also, NFPA 101:Table 12.1.6, Construction Type Limitations, requires sprinklers for the assembly occupancy and/or 
other portions of the building, depending on the building construction type.  In this case, the building’s partial sprinkler 
protection is a code acknowledged equivalency to more stringent construction types and/or increase assembly occupant 
load. 
 
 
Question 4: What are the serious considerations when a sprinkler system is proposed for a site served by a water well, 
not a public water system?  I know we received a project, at least once, for a large hunting club that was technically a 
Hotel/Dormitory occupancy. 
 
NFPA 13:15.2.5 states that water supply connections from penstocks, flumes, rivers, lakes, or reservoirs shall be 
acceptable, arranged to avoid mud and sediment and shall be provided with approved double removable screens or 
approved strainers installed in an approved manner.  The Sprinkler Handbook commentary includes water wells.  These 
types of water supplies are acceptable provided owner can document that code required water supply duration can be 
met and that the hydraulic demand does not exceed the supply. 
 
 
Question 5: What type of separation would be required for a non-sprinklered assembly space that is inside (and shares 
egress with) a large industrial building?  The industrial occupancy is sprinklered per NFPA 101:8.7.1.1(2), due to areas 
with hazardous materials or hazardous operations. 
 
Shared egress defines a “mixed occupancy” per NFPA 101:6.1.14.2.2.  Therefore, NFPA 101:6.1.14.3.2 requires 
construction type, protection, etc. for the most stringent occupancy to be provided throughout the building.  The Multiple 
Occupancy section at NFPA 101 Chapters 12 and 40 refer to Section 6.1.14, which has no specific separation 



requirements for these two occupancies.  The assembly occupancy, by itself, does not require sprinklers.  The industrial 
occupancy, by itself, does not require sprinklers.  However, neither of the occupancies are incidental to each other.  
Because the industrial occupancy is considered a greater hazard than the assembly occupancy, NFPA 101:8.7.1.1 
requires the industrial occupancy to be either sprinklered, 1-hour separated, or both.  If this office determines that either 
1-hour separation or sprinklering the hazard area is required and sprinklers are provided in the industrial occupancy, 
then a 1-hour separation is not required. 
 
 
Question 6: When we cite separation or sprinkler protection - what area will a single sprinkler head cover?  It is my 
understanding that if a room has one sprinkler head a plumber can install it, if there are 2 or more than a sprinkler 
contractor has to install it.  What is the procedure if the second option is used? 
 
Typically NFPA 13 acknowledges small hazardous rooms as “Ordinary Hazard” and sprinklers are limited to 130 sq. ft. of 
coverage per head.  As per the sprinkler exemption form instructions, a plumber can only install one sprinkler is a room 
of 130 sq. ft maximum.  However, several 1-head” rooms can exist throughout a building and a plumber can install each 
of these.  Two heads in one room requires a quick hydraulic calculation and a sketch of piping to water supply.  This 
information is online with the sprinkler exemption form. 
 
 
Question 7: Renovation to sprinklered tenant space, suspended acoustical tile ceiling is removed leaving sprinkler heads 
at 10 feet above finish floor with above exposed to roof deck (structural, electrical & mechanical).  Are any sprinkler 
modifications required?  Do exposed areas above existing sprinkler heads (former ceiling plenum) need sprinkler 
protection? 
 
NFPA 13:8.6.4.1.1.3 allows a maximum of 36 inches between sprinkler deflector and ceiling.  With the finish ceiling 
uninstalled, if the deflector to underside of deck height exceeds 36 inches, then sprinklers must be provided at underside 
of roof deck or owner must provide equivalency appeal. 
 
 
Question 8: Is there anything to keep a designer from defining an office area as ordinary hazard and then using standard 
response sprinklers in that area? 
 
13: 8.3.3.1*  Sprinklers in light hazard occupancies shall be one of the following:  

1. Quick-response type as defined in  3.6.2.9 
2. Residential sprinklers in accordance with the requirements of  8.4.5 
3. Standard response sprinklers used for modifications or additions to existing light hazard systems equipped with 

standard response sprinklers 
4. Standard response sprinklers used where individual standard response sprinklers are replaced in existing light 

hazard systems 
 
How is the space being used?  Employee Break Room, Toilets, Offices, Vestibule, Telephone. 

Is it just one room?  Several, approx 3000 s.f. 

What is overall occupancy of building?  A Lowes Big Box Retail /Rack. 

Why is designer deeming this space as ordinary hazard?  What is justification – to show maximum possible demand 
from the area? 

Examples above are all incidental business spaces and must be provided with QR heads.  The commentary to 8.3.3.1 
on page 197 is helpful, especially the last paragraph. 
 
 
Question 9: Project involves a 20,000 sq. ft. addition to an existing 40,000 sq. ft. climate controlled, sprinklered Storage 
Occupancy.  The POR created dead ends and violated common path of travel code requirements. 
POR was required to revise his design documents and resubmit for review.  The POR noted on the drawings that the 
sprinkler contractor shall submit sprinkler shop drawings. 
 
No reflected ceiling plan was submitted in the design documents.  No sprinkler head locations were noted on any 
drawings.  The light fixture and sprinkler head location design were left to the contractor.  The POR was required to 
submit sprinkler design intent documents reviewed by a POR competent in sprinkler design prior to submission of the 



sprinkler shop drawings.  
 

1. Can the existing sprinkler system be enlarged accommodate 60,000 sq. ft. and comply with code?   
 

Assume storage is “high pile”d – greater than 12 feet in height.  NFPA 13:8.2.1(4) limits high piled storage 
hazard class to 40,000 sq. ft maximum per sprinkler system riser.  Therefore, a second riser has to be provided. 

 
2. Is an additional riser required?  Yes, per above. 

 
3. Is a fire pump now required?   

 
The size of a sprinkler system or the hazard class of the occupancy is not the driver for pump requirement.  If the 
water supply is less than the hydraulic demand of the hydraulically remote area, then additional means must be 
introduced to system, e.g. fire pump, second tie-in to municipal supply, gravity tank, etc. 

 
4. Is the plan review standard such that plans must be complete enough so that the contractor has no design 

decisions to make?   
 

No.  See SFM licensing rule excerpt, below:  
 
55:V:3011. Qualifying Persons 
 
A.   Each certified business or each business seeking certification, other than portable fire extinguisher and 

pre-engineered fixed fire extinguishing system firms, shall employ at least one qualifying person. No systems 
shall be planned, installed or submitted to this office for review if the business does not employ a qualifying 
person as provided herein. 

B.   The qualifying person shall be a paid employee and shall only qualify the one business for which he is 
employed. A contract employee cannot be used to fulfill this requirement except as provided by subsection 
G below. 

C.   The qualifying person shall be primarily and regularly engaged in the planning, and the supervision of the 
installation and servicing of fixed fire extinguishing, fire detection and alarm, and/or fire protection sprinkler 
equipment and/or systems. 

D.   If the qualifying person is a professional engineer currently registered with the Louisiana Board of 
Professional Engineers, the following endorsements shall be required for each discipline: 
1.   a. Fire protection sprinkler systems--Mechanical Engineer 

b. Engineered Fixed Fire Extinguishing Systems--Mechanical Engineer 
c. Fire Detection and Alarm Systems--Electrical Engineer 

2.   A Fire Protection Engineer may substitute for any of the above if documented to be in the appropriate        
discipline. 
 

5. Is a NICET level IV acceptable for a POR?   
 

Per 55:V:3011D above, the states acknowledgement of a licensed engineer meets all qualifications to design 
sprinkler systems.  NICET certification for a licensed engineer is an education enhancement – not a requirement.  
However, NICET is requirement for licensed sprinkler contractor – see SFM licensing rules section, below: 
 
55:V:3013. Definitions 
 
Qualifying Person - The employee of a business who is certified by the National Institute for the 
Certification of Engineering Technologies (NICET) Level III or has passed the written examination 
required to be certified at the NICET Level III in Fire Protection in the appropriate discipline or a 
professional engineering currently registered with the Louisiana Board of Professional Engineers with the 
appropriate endorsement as provided by section 3011 D. 

 
6. The POR's competency is compromised by his lack of due diligence in life safety code design.  If the same POR 

plan stamps the sprinkler design intent documents supplied by the contractor, is this acceptable?   
 

No. Plan stamping is in direct violation of the architect’s and engineer’s state licensing laws.  If we are suspect of 
this behavior, we submit project to Billy Bridges for investigation. 

 
7. If the design intent documents are unacceptable as were the life safety code documents, what actions should be 



taken?   
 

NIC review until competent submittal is achieved. 
 
 
Question 10: Do we review sprinkler systems specifically to protect a piece of industrial equipment (I know we do for 
paint booths)? 
 
Paint booth suppression is typically a “total flooding” type of design.  In other words, the suppression manufacturer has 
already engineered certain amounts of extinguishing agent, piping limitations, nozzle quantities and tributary locations, 
based on the volume of the paint booth.  NFPA 13 acknowledges a paint booth as Ordinary Hazard Group 2 – the most 
stringent design in the code.  This hazard class requires 0.40 gal/sq. ft. over 2500 sq. ft, vs. a Light Hazard requirement 
of 0.10 over 1500 sq. ft.  This extra density plus all the requirements for sprinkler protection below and around 
obstructions is the design intent for sprinkler protection. 
 
 
Question 11: Is the fire resistant separation of a sprinkler pump room required and is it something that review architects 
should be citing? 
 
NFPA 20, Standard on Fore Pumps,1999 edition: 
 
2-7 Equipment Protection. 
2-7.1  The fire pump, driver, and controller shall be protected against possible interruption of service through damage 
caused by explosion, fire, flood, earthquake, rodents, insects, windstorm, freezing, vandalism, and other adverse 
conditions. 
2-7.1.1  Indoor fire pump units shall be separated from all other areas of the building by 2-hour fire-rated construction. 
Exception No. 1:  The pumps outlined in 2-7.1.2. 
Exception No. 2:  In buildings protected with an automatic sprinkler system installed in accordance with NFPA 13, 
Standard for the Installation of Sprinkler Systems, the separation requirement shall be reduced to 1-hour fire-rated 
construction. 
2-7.1.2  Fire pump units located outdoors and fire pump installations in buildings other than that building being protected 
by the fire pump shall be located at least 50 ft (15.3 m) away from the protected building. Outdoor installations also shall 
be required to be provided with protection against possible interruption in accordance with 2-7.1. 
 
Typically fire pumps are located inside sprinklered buildings, therefore Exception 2 requires the room to be 1-hour fire 
separated. 
 
 


